Çalışma içindeki yazıların büyük bir kısmı edebi eserler üzerinden sosyal gerçekliğin analizine dayanmaktadır. Çalışmaya edebiyat sosyolojisi denemeleri isminin verilmiş olması yazıların edebiyat eseri üzerinden bir sosyal gerçeklik analizine dayanması, edebiyat ve sosyoloji alanlarının ikisi üzerinden gerçekleştirilen bir çalışma biçiminde olmasıdır. Gerçekliğin derin bir arka okumasını ve kavram haritasını ortaya koymayı gerektiren edebiyat sosyolojisi çalışmalarının buradaki incelemelerinde doğrudan eser analizi yapılmıştır. Edebiyat sosyolojisinde gerçeklik analizi arketipsel çözümleme ya da göstergebilimsel teknikle ve simgesel analizle gerçekleştirilir. Sosyal gerçekliğe yönelik teorik arka plan ve kavram haritası hazırlanır.
Bu doğrultuda analiz, gerçekliğin simgeleştiği karakterin anlam yükü ve eylem çizgisi üzerinden yapılır. Bu çalışma içinde sosyal gerçekliğe dönük bir teorik arka plan ve kavram haritası hazırlanmamıştır. Çalışmada sosyal gerçeklik, doğrudan simgelerin anlam yükleri (metnin tekniğe izin verdiği ölçüde) üzerinden tartışılmış, modern çağa özgü temel problemler analiz edilmeye çalışılmıştır. Eserler üzerinden tartışılan temel problemler yoksulluk, patriyarka, adalet, şiddet, bürokrasideki işleyiş, varoluşsal yadsımaya bağlı ortaya çıkan ölüm içgüdüsü ve insanda yarattığı öldürme- tahakküm isteği gibi konular etrafında biçimlenmiştir.
Çalışmanın yeni biçimi olan bu ikinci baskıda ayrıca çizgi film analizleri yer almaktadır. Çizgi film içindeki çizgi karakterlerin analizi karakterlerin anlam yükleri üzerinden yapılmaya çalışılmıştır.