Bir toplumdaki üretim ilişkileri, toplumsal iş bölümü ve mülkiyet ilişkileri, kısaca ekonomik altyapı, kültür, siyasi yapı ve toplumsal yönetim biçimini diğer bir deyişle üst yapıyı belirlemektedir. Turizmin gelişimi toplumların ekonomik yapısındaki değişim ile doğrudan ilişkilidir. Tarihin ilkçağlarından itibaren insanlar avlanmak ve tüketim araçlarına ulaşmak üzere seyahat etmektedirler. Keşifler, icatlar, üretim biçiminin değişmesiyle turizm gelişimi de hız kazanmıştır.
Turizm aktivitelerindeki gelişmeler ve endüstrinin büyümesi, dikkatleri turizmin ekonomi üzerinde yarattığı etkilere toplamıştır. Bu nedenle turizm uzun yıllar sadece ekonomik bir olay olarak ele alınmış, sosyal, kültürel ve çevresel yönleri ikinci plana atılmıştır. Bir toplumun kalkınmasının çok boyutlu olduğu ekonomik, sosyal ve çevresel boyutun ayrılmaz bir bütün olduğu görüşünden yola çıkarak turizmin ekonomi ile ilişkisini incelemek gerekmektedir.
Turizm eğitimi alan üniversite öğrencilerinin turizmin ekonomi bilimiyle ilişkisini anlamaları ve analiz yapabilmeleri akademik gelişimleri ve sektördeki başarıları açısından oldukça önemlidir. Turizm Ekonomisi kitabı turizm eğitimi alan lisans ve ön lisans öğrencilerine katkı sağlamak amacıyla hazırlanmış kaynak kitap olarak tasarlanmıştır. Kitap, turizmin ekonomik yönünü ele alıp, üretim, tüketim ve bölüşüm açısından incelemektedir.